Zápis

K výročí vzniku republiky vznikla instituce svým významem tuto událost téměř přesahující, a to naše dosud oficiálně nepojmenovaná společnost. Vznikla z iniciativy několika jedinců a zejména pak Michala Nekvasila, navázala na tradici Čajů o páté a nyní se uchází o přízeň všech lidí, kterým není lhostejné současné společenské klima.

V 18 hodin se začali scházet členové přípravného výboru, již se snažili uspořádat místnost v paláci YMCA a úporně bojovali s trémou. Přesto vše proběhlo hladce a podle představ a prvním příchozím mohly být rozdány odznaky společnosti, které s láskou vyrobila Monika Voldřichová. Sešlo se nás celkem 28, což bylo až u horní hranice odhadu počtu účastníků a velmi nás to potěšilo.

Setkání bylo zahájeno neformálním projevem Michala Nekvasila, který rozvedl důvody vzniku společnosti a stručně shrnul předcházející aktivity. Přednesl také návrh programu, který byl provizorně připraven. Jeho dalším bodem bylo stručné představení všech účastníků.

Následovaly projevy členů přípravného výboru ( pokud by byl přípravný výbor ustaven až na zahajující schůzce, nebyl by to přípravný výbor, ale Přípravný výbor), shrnutí pohnutek, které je vedly k založení společnosti, a představy o chodu společnosti. (Zejména Jonáš zaujal všechny svým černočerným pohledem na budoucnost. Možná je to u chemiků normální - pozn.red.)

Hlavním bodem programu byla diskuse o tom, jak vlastně budou naše setkání vypadat. Dohodli jsme se, že pro začátek se spokojíme s méně náročnými tématy a pokusíme se pozvat vždy jen jednu osobnost, protože se obáváme, že bychom nezvládli moderování konfrontační diskuse. Domlouvali jsme konkrétní setkání do Vánoc, vybírali jsme nejvhodnější témata a navrhovali jsme, kterými osobnostmi daná témata obsadit. Vzhledem k tomu, že Michal měl rozjednanou dohodu s panem Tomášem Halíkem, shodli jsme se na tom, že by byl ideálním hostem na prvním diskusním setkání.

Pro další dvě setkání jsme předběžně vybrali ještě tato témata: Rasismus a xenofobie, Konzumní společnost. Nyní je již možno říci, že se opět setkáme 1.12. a to v 19:30 v paláci YMCA, na téma extremismus a xenofobie s námi bude diskutovat pan Michal Mazel. Ve stadiu příprav je pak setkání 15.12. Tento den ve stejnou dobu a opět v paláci YMCA se uvažuje o setkání s panem Erazimem Kohákem, tématem by měla být konzumní společnost.

Byly projednány organizační záležitosti : který den v týdnu a v kolik hodin se budeme scházet ( většina se shodla na úterku ) a jak často - toto nebylo zcela dořešeno. Pokladník Martin Soukup si potom od některých vybral vklad 50 Kč, který bude použit na zaplacení pronájmů místností a pod.

Nestihli jsme vážněji podiskutovat o oficiálním názvu společnosti, počítáme s tím, že do příště se sejde několik návrhů. Setkání skončilo krátce před 22. hodinou.

P.S. Tento zápis má tu zajímavou vlastnost, že vznikl v prakticky stejnou dobu na dvou místech. Jedna verze vznikla v autorské dílně Tereza & Jonáš, druhou vytvořil Filip. Porovnáním obou se zjistilo, že jsou prakticky identické. Proto vám zde předkládáme pouze jednu z nich, protože stejně o nic nepříjdete. Pro dokreslení atmosféry souznění tvůrčích skupin doporučujeme číst tento zápis dvojhlasně.

Dne 8.11.1998 zapsali Tereza Hofbauerová, Filip Čermák a Jonáš Rejl.