Zápis

Naším hostem byl pan Jiránek, fotograf, člen obecně prospěšného sdružení Prameny zdraví, která je činná v oblasti ekologického zemědělství, jednatel společnosti Country Life, člen správní rady Nadace ADRA a dobrovolný pracovník stejnojmenného občanského sdružení. Tématem našeho setkání byla právě činnost tohoto občanského sdružení.

Česká ADRA je pobočka celosvětové organizace Adventist Development and Relief Agency, kterou založila původně americká, nyní na celém světě působící, církev Adventistů sedmého dne. Česká ADRA vznikla již v roce 1989 zároveň se svou první akcí, kterou byla pomoc občanskou válkou trpícímu Rumunsku.

ADRA organizuje a zajišťuje humanitární činnost ve všech krizových oblastech světa, česká pobočka se soustřeďuje zejména na nám blízké země - kromě výše zmíněného Rumunska pomáhala při (a také po) válce v Bosně a Kosovu, při zemětřeseních v Turecku, Řecku, ale třeba také na Tchajwanu. V Česku ADRA organizovala pomoc při povodních na Moravě a ve východních Čechách.

ADRA provádí nejen klasické peněžní a věcné sbírky, ale zároveň humanitární pomoc přepravuje a distribuuje všude tam, kde je jí třeba - v postižených oblastech nebo uprchlických táborech. ADRA dále například organizuje přepravu záchranářských týmů, pomáhala při stavbě rodinných domků ve válkou zničené Bosně, provozovala zde i chirurgickou nemocnici atd.

Sílu vět pana Jiránka o lidském utrpení, naléhavosti pomoci a nemožnosti lhostejnosti v dneším navzájem propojeném světě jen znásobily filmy, které pracovníci ADRA natočili v místech, kde působili. Doufejme, že tyto filmy uvidí co nejvíce lidí, a že jimi budou stejně zasažení, jako jsme byli my.

Tento závěr sestavil Filip Čermák.